Afdrukken

De bandenspanning bepalen

Zorg voor de juiste bandenspanning!

Banden met de juiste bandenspanning zorgen voor meer veiligheid, een hoger kilometerrendement en een optimaal brandstofverbruik.

Controleer de druk van de banden in koude toestand (banden waarmee minstens 2 uur niet is gereden of waarmee minder dan 3 km is afgelegd bij lage snelheid). Wanneer de banden warm zijn op het ogenblik van de controle (indien u in de loop van de afgelopen twee uur hebt gereden of enkele kilometers bij lage snelheid hebt afgelegd), voeg dan 0,3 bar toe aan de aanbevolen bandenspanning.

Laat warme banden overigens nooit leeglopen. Controleer de bandenspanning, niet alleen om uw veiligheid te vergroten, maar ook om geld te besparen en de levensduur van uw banden te verlengen!

Wanneer u de autosnelweg neemt of zware ladingen vervoert, vergeet dan niet om de bandenspanning aan te passen en volg de voorschriften van de constructeurs (gebruikshandleiding, sticker in de wagen).

De controle van de bandenspanning moet minstens één keer per maand of vóór elke lange reis worden uitgevoerd.

Vergeet niet het reservewiel te controleren!

Om problemen tijdens het rijden met onvoldoende opgepompte banden te vermijden, spoor dan eventuele problemen op voor het te laat is. De juiste bandenspanning is de druk die gezamenlijk wordt bepaald door de bandenfabrikant en de constructeur van het voertuig. Deze aanwijzingen zijn terug te vinden in de gebruikshandleiding van het voertuig of op een sticker dat in het voertuig is aangebracht (portier / brandstofklep / handschoenkastje, enz.).

Ook indien de band gevuld is met stikstof dient u de bandenspanning regelmatig te controleren.